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1.0 PURPOSE AND SCOPE

(6.1.1, 6.1.2, 6.1.3, 6.1.4, 6.1.5, 6.1.6, 6.1.7)

This standard defines the required work place first aid program for use by CH2M HILL Hanford Group, Inc. (CH2M HILL).  This standard addresses medical first aid, medical emergency services, first aid providers, first aid training, first aid kits, and Automated External Defibrillators (AEDs).  This standard addresses the actions and responsibilities of CH2M HILL and interfaces with the activities and procedures of the Hanford Fire Department.

This standard applies to all CH2M HILL and subcontractor employees, unless the subcontractor has been granted approval for the use of their first aid program.
2.0 IMPLEMENTATION

This standard is effective on the date shown in the header.  Some elements of this standard are effective after the date of implementation.  Please refer to the text for specifics.

3.0 STANDARD

1. CH2M HILL provides a medical first aid response capability because a hospital, clinic, or infirmary is not in “near proximity” to our work places, as required by OSHA 29 CFR 1910.151.  (6.1.2)
NOTE:  OSHA does not define the concept of “near proximity” but OSHA has provided guidance that four minutes is a reasonable definition of near proximity for industrial work places where injuries could involve suffocation, severe bleeding, or other life threatening situations such as a cardiac arrest (OSHA Standard Interpretation 02/09/1994 - “Interpretation of the Term Near Proximity.”)  CH2M HILL provides emergency first aid services for its employees, subcontractors, and visitors because the response time of the Hanford Fire Department (for the 200 Area) and the City of Richland Fire Department (for CH2M HILL activities in or near the 2440 Stevens Building) cannot provide a consistent response to our work site within four minutes.

2. In order to ensure prompt medical attention when needed, personnel in the following positions within the CH2M HILL organization are trained in first aid and designated as first aid providers.  Management may designate other employees as first aid providers, as necessary.  The criteria specified in item 1 should be used to designate additional first aid providers.  Management should consider designating any employee who routinely works in remote (beyond a four minute access to a company designated first aid provider) locations as a first aid provider.  Organizations have until August 1, 2004, to identify and train employees to be in compliance with this section.  The exceptions to this implementation period are health physics technicians and electricians, who are already required to be trained.  (6.1.2)
· Health Physics Technicians

· Electricians (6.1.7)
· Shift staff members of the facility Emergency Response Organization
· Members of each building Emergency Response Organization (building warden, staging area manager, personnel accountability aides).
3. The need for first aid providers and first aid kits shall be considered in pre-job planning, especially for work at remote locations and for all electrical work.

4. Those personnel designated as first aid providers will meet the following requirements:

· Their Employee Job Task Analysis (EJTA) will indicate they are first aid providers by listing “First Aid Provider” in the Essential Job Functions section of the software.  This serves as the method of designation.  Anyone designated as a first aid provider will also be identified in the “Other Exposure Information” tab 7 of the EJTA for bloodborne pathogens.

· They will attend initial and refresher training in first aid, cardiopulmonary resuscitation (CPR), bloodborne pathogens, and the use of the AED.  This training will be provided by company designated first aid instructors.  Training not provided by the company may only be credited if a training exemption has been accepted by the Training department.

· They will participate in drills and exercises, as assigned.

· They will evaluate their work location and ensure they know the location of the closest first aid kit and AED.

· They will brief co-workers and visitors that they are designated first aid providers, as needed.  This may be accomplished during a safety meeting or pre-job briefing.

· They will provide first aid to the level of their training, when needed.

5. Those personnel who are designated as a first aid provider will be identified to the employees to provide a reasonable assurance that they will be accessible, when needed.

· For field work, first aid providers will be recognized during the pre-job briefing.

· Office workers will display a visible sign, provided by the company, on or near their office door.

· First aid providers may wear a first aid pin or other indicator on their badge at their discretion.  If any employee so chooses, the company shall provide these pins or other indicators to ensure consistency.
6. New employees, visitors, subcontractors, and employees moved to a new location will be briefed by their manager on the location of first aid kits, AEDs, and the location of first aid providers at their new office/work location as soon as practical, but within ten working days.  No record is required for this briefing.

7. A company approved first aid kit shall be provided at each work location with 25 or more employees and for remote locations where work is performed and is not within two minutes travel time (conservatively estimated) to a first aid kit.  (6.1.2)
NOTE 1:  The 25 person guide is an administrative limit that is one-half of the WAC 296‑800‑15025 requirement for a first aid station for each 50 employees.

NOTE 2:  Vehicle first aid kits can be used for first aid kits at remote locations.

8. The fixed building first aid kit must be wall mounted, able to be moved to the location of an injured or acutely ill employee (not bolted in place), and clearly marked.

9. First aid kits will comply with the minimum first aid kit requirements of Attachment A.

10. First aid kits will be inspected monthly and documented in a tickler, preventive maintenance, or other equivalent program.  AEDs will be inspected as the manufacturer recommends.  Organizations that conduct inspections shall develop procedures, instructions, or data sheets to implement this requirement.  Organizations that conduct inspections shall coordinate these programs with the safety department to ensure consistency.

11. Buildings and vehicles shall have a sign prominently displayed that shall indicate they contain a first aid kit and/or an AED.  This provision is effective August 1, 2004, to provide time for implementation.

12. Government vehicles may be equipped with a first aid kit and, if so equipped, will include a sign on the vehicle that states:  First Aid Kit Inside.  This provision is effective August 1, 2004, to provide time for implementation.

13. The location of first aid kits and AEDs shall be marked on facility maps on the Facility Emergency Response Information Boards by August 1, 2004.

4.0 DEFINITIONS

First aid provider.  Those personnel designated and approved by management holding current first aid qualifications and certifications by a Washington State certified first aid training agency or CH2M HILL training that will provide immediate first aid care to an injured or suddenly ill person.

5.0 records

The following records are generated during the performance of this standard:

· Inspection checklists/ticklers for first aid kits.

The organizations that conduct inspections are responsible for record retention and retirement in accordance with TFC-BSM-IRM_DC-C-02.

6.0 sources

6.1 Requirements

1. 29 CFR 1910.38, “Employee Emergency Plans and Fire Prevention Plans.”  (S/RID)

2. 29 CFR 1910.151(b), “Medical and First Aid.”  (S/RID)

3. 29 CFR 1926.23, “First Aid and Medical Attention.”  (S/RID)

4. 29 CFR 1926.35, “Employee Emergency Action Plans.”  (S/RID)

5. 29 CFR 1926.50, “Medical Services and First Aid.”  (S/RID)

6. DOE Order 440.1A, “Worker Protection Management for DOE Federal and Contractor Employees, Attachment 2 – Contractor Requirements Document, paragraph 2.”  (S/RID)

7. NFPA 70E, “Standard for Electrical Safety Requirements fort Employee Workplace,” Part II, Section 1-5.3.  (S/RID)
6.2 References
8. ANSI Z308.1-1998, “Minimum Requirements for Workplace First Aid Kits.”

9. DOE/RL-94-02, “Hanford Emergency Management Plan.”

10. HNF-IP-0842, RPP Administration, Volume 9, Section 1.2, “Bloodborne Pathogen Exposure Control Plan.”

11. OSHA, CPL 2-2.53, “Guidelines for First Aid Programs.”

12. TFC-BSM-FPM_PR-CD-04, “Building Management.”

TFC-BSM-IRM_DC-C-02, “Records Management.”

13. TFC-OPS-EP-D-03, “Inspection and Distribution of Emergency Kits.”

14. WAC 296-800-150, “Washington Administrative Code, First Aid.”

ATTACHMENT A – MINIMUM REQUIREMENTS FOR WORK PLACE FIRST AID KITS
Taken from ANSI Z308.1-2003, “Minimum Requirements for Workplace First Aid Kits

1.
First aid kits mounted in buildings shall be ANSI Type II (ANSI Type II are intended for use indoors).

2.
First aid kits for portable use shall be ANSI Type III (ANSI Type III are intended for use in outdoor settings).

3.
Each first aid kit, whether ANSI Type II or III, shall contain, as a minimum, the following first aid supplies.  The contents may be increased in quantity; different contents must be approved by the Safety department.

	Item with Minimum Size or Volume
	Minimum Quantity

	Absorbent compress, 32 square inch, with no side smaller than 4 inches
	1

	Adhesive bandages, 1 x 3 inch
	16

	Adhesive tape, 3/8 inch x 5 yards
	1

	Antiseptic towelettes
	1 box (6 towelettes to a box)

	Medical exam gloves
	2 pair

	Sterile pad, 3 inches x 3 inches
	4

	Triangular bandage, 40 x 40 inches
	1

	Eye dressing
	4

	CPR barrier
	1


